Preaload Image
Back

EDUKACIJE I SAVETOVANJE

EDUKACIJE I SAVETOVANJE

Odrastanje nije nimalo lako, ni jednostavno. Stalno prilagođavanje nameće deci angažovanje kapaciteta koji često nisu dovoljno razvijeni – počevši od prvog odvajanja od roditelja, polaska u vrtić, zatim školu, zadovoljavanje često nejasnih očekivanja učitelja, nastavnika, roditelja i vršnjaka, prve simpatije, uspesi i neuspesi… U tinejdžerskom periodu očekivanja su sve veća, odricanja takođe, a autentičnost sve manja. Nema mnogo prostora da se iskaže stav, mišljenje, posebnost. Sve što je preostalo detetu kada postane tinejdžer je da se pobuni, a odrasli mu to ne dozvoljavaju. Ono što bi tinejdžeri najradije bili i radili je nešto sasvim drugo u odnosu na ono što se od njih očekuje. Zbog toga se pitaju: „Ako me roditelji bezuslovno vole, zašto mi nameću da budem ono što nisam? A još mi ne daju ni da se pobunim! Zar ne vide da sam nesrećan? Zar ne vide da to nisam ja? I ko sam onda ja?“

Iako najčešće ne deluje tako, tinejdžerima je ustvari stalo do mišljenja roditelja. Oni čeznu za zadovoljnim pogledom roditelja. Često se desi da tinejdžeri lažu svoje roditelje, ne u nameri da zaštite sebe od moguće kazne ili kritike, nego da bi sačuvali svoje roditelje nerviranja. straha ili ljutnje. Dirljivo je kada shvatimo da tinejdžeri nastoje da zaštite dostojanstvo svojih roditelja. Ne žele da dele sa drugima mane, zablude ili greške svojih roditelja – jer ih vole i prihvataju njihove nesavršenosti!

Shvatamo, zar ne, da ne znamo mnogo o tinejdžerima. Učenje nikad ne prestaje!

Upoznajte svoje tinejdžere kako biste ih razumeli. Naučite kako funkcioniše mozak deteta u različitim fazama odrastanja. Naučite kako da čujete vaše dete, kako da ga prihvatite i pružite mu podršku. Naučite moćne alatke Pozitivne discipline koje će vam pomoći da osnažite povezanost i transformišete odnose sa vašom decom.

Počnimo da radimo na sebi. Da se trudimo, da učimo, da priznajemo greške, da se polako menjamo. To nije lako i nije brzo, ali je moguće i vredno je svakog truda. Za početak, važno je da budemo svesni da je do nas.

Majka i cerka

KAKO MOGU DA VAM POMOGNEM

KAKO MOGU DA VAM POMOGNEM

Tako što ćemo radom, pre svega na sebi, pa i na odnosima sa vašom decom, transformisati odnose u vašoj porodici tako da budu prožeti međusobnim poštovanjem, dostojanstvom i saradnjom.

INDIVIDUALNO SAVETOVANJE ZA RODITELJE

Radeći sa roditeljima pružam podršku:

 • Kako se nositi sa teškoćama  vezanim za ponašanje dece (sukobi između braće i sestara, izazovi,  svakodnevne rutine, sticanje  željenih i osloboditi se neželjenih navika i drugo)
 • Kako razumeti dečije I ponašanje tinejdžera i kako birati odgovore na njih
 • Kako uskladiti različite vaspitne stilove među roditeljima
 • Učenje veština samokontrole: mindfulness veštine i veštine samoregulacije
 • Kako roditelji mogu da nauče svoje dete kontroli ispoljavanja neprijatnih emocija
 • Uspostavljanje i održavanje uspešne konekcije sa decom
 • Podrška roditeljskoj ulozi – lični rast i razvoj roditelja, učenje roditelja samopodršci i razvoju autentičnog roditeljstva.

Individualne konsultacije se realizuju online ili uživo. Trajanje prve konsultacije je 1,5 sat, a naredne traju 1 sat. Cena individualnih konsultacija je 5.000 rsd/ 50 eur za plaćanje iz inostranstva. 

INDIVIDUALNO SAVETOVANJE ZA TINEJDŽERE

Individualni rad sa tinejdžerima obuhvata:

 • Unapređivanje veština koncentracije i učenja
 • Učenje samoregulacije 
 • Unapređivanje otpornosti na stres (rezilijentnost)
 • Rad na razvoju autentičnosti,  samoprihvatanja  i razvoju samopouzdanja
 • Veštine i tehnike minfulness-a u svakodnevnom životu
 • Unapređivanje veština komunikacije sa roditeljima, vršnjacima, nastavnicima
 • Istraživanje sklonosti i talenata, izbor budućeg profesionalnog usmerenja.

Savetovanje se odvija u prostorijama Edukativnog centra Pozitivna disciplina u Novom Sadu, ili online.

Individualne konsultacije se realizuju online ili uživo. Trajanje prve konsultacije je 1,5 sat, a naredne traju 1 sat. Cena individualnih konsultacija je 5.000 rsd/ 50 eur za plaćanje iz inostranstva. 

TRENING ZA RODITELJE TINEJDŽERA KAKO PREŽIVETI BURNE GODINE

Trening Kako preživeti burne godine namenjen je roditeljima tinejdžera koji osećaju da treba nešto da promene u svom odnosu sa decom, ali nisu sigurni odakle da počnu, niti imaju potrebne veštine.

Ovaj program povezuje tri moćne oblasti – Pozitivnu disciplinu, Mindfulness i Svesno roditeljstvo čije alatke i veštine omogućavaju roditeljima da bolje razumeju svoje tinejdžere i njihove burne promene, te da pronađu svoj odgovor na nove izazove roditeljstva.

Na treningu ćete naučiti:

 • Kako da ostanete pribrani kada tinejdžer nepogrešivo “pritiska vaše dugmiće” strpljenja 
 • Šta da radite kada ocene u školi opadaju brzinom svetlosti umesto da rastu 
 • Kako da se postavite u situacijama kada tinejdžer koristi neprihvatljiv rečnik u komunikaciji (naročito sa roditeljima) 
 • Kako pomoći tinejdžeru kada pomisli da je ružan ili glup 
 • Kako izaći na kraj sa prekomernom upotrebom telefona i kompjutera 
 • Kako da obnovite konekciju sa vašim detetom 
 • Da niste usamljeni u vašim izazovima

Trening se odvija online, a detaljnije informacije o sadržaju, terminima, ceni i načinu prijave možete pronaći klikom na sledeće dugme:

ONLINE RADIONICA - RAZVIJANJE EMPATIJE KOD DECE I TINEJDŽERA

Online radionica „Razvijanje empatije kod dece i tinejdžera“ je kreirana sa ciljem da pomogne roditeljima da bolje razumeju svoju decu, da upoznaju svet emocija u kojima oni pretežno borave, da razumeju sebe, i da nauče kako da se postave u izazovnim situacijama kada emocije zavladaju njihovim ponašanjem.

Na radionici ćete naučiti kako da reflektujete emocije vašeg deteta, da ga naučite da prepozna i razume sopstvene i emocije drugih. 

Radionica se realizuje u dva dela: 

I DEO

U ovom delu govorimo o vrsti emocija, razlikama između emocija i osećanja, prepoznavanju emocija, empatiji i preduslovima za njeno negovanje i razvijanje. Radimo iskustvene vežbe pomoću kojih ćemo  osvestiti sopstvene emocije. 

II DEO 

U drugom delu radionice pričamo o razvijanju funkcija mozga u različitim fazama razvoja deteta i tinejdžera, poreklu emocija, učimo kako da prepoznamo i razumemo emocije dece i tinejdžera, kako da izbegnemo zamke i svađe. Kroz iskustvenu vežbu učimo alatke koje nam omogućavaju da ostvarimo bolju komunikaciju i povezanost sa decom i podstičemo razvoj saosećajnosti i empatije. 

Radionica se realizuje online, posredstvom ZOOM platforme i podrazumeva aktivno učešće i rad uživo sa autorkom programa – Dijanom Radojković.  

Kao poseban BONUS uz ovaj program svi učesnici dobijaju jedinstvenu mogućnost ličnih konsultacija sa autorkom programa putem email-a u periodu trajanja programa. 

U cilju održavanja visokog kvaliteta rada broj učesnika je ograničen. 

Prijave traju do popune mesta. Ukoliko želite da se prijavite za ovu radionicu, kliknite na dugme ispod.

ONLINE RADIONICA - BEZ STRESA DO KRAJA ŠKOLSKE GODINE

Kraj školske godine zaista ne mora biti stresan – ni za vas, ni za vaše tinejdžere, ukoliko naučite da konekcijom i prihvatanjem podržite razvoj odgovornosti vašeg deteta. 

Ova radionica će vas ohrabriti da sledite vašu autnetičnu roditeljsku misiju – a to je da ohrabrite i podržite svoje tinejdžere. Ne tako što ćete ih ubeđivati o važnosti učenja i ocena. Jer, oni to odavno znaju. Ne, nego tako što ćete naučiti kojim rečenicama, postupcima i pogledima da pošaljete poruke bezuslovne ljubavi i tako pokrenete unutrašnju motivaciju da urade šta god treba – pa čak i da uče.

Naučićete:

 • Zašto tinejdžeri neće (ili ne mogu) da uče
 • Kako funkcioniše tinejdžerski mozak
 • Kako kazne utiču na tinejdžere
 • Da li je moguće kontrolisati tinejdžera ili je to iluzija, i šta umesto kontrole?
 • Kako da razgovarate sa tinejdžerom da biste ga motivisali

Radionica se održava online u trajanju od tri sata. 

Datum: 09.05.2024. 

Termin: 19 – 22h 

Cena radionice iznosi 6800 RSD, odnosno 68 EUR. 

Broj učesnika je ograničen, a prijave se vrše putem linka ispod. 

PORUKE i PRIJAVE

TU SAM DA VAM POMOGNEM

Ponekad je dovoljno da pročitamo iskustva drugih roditelja, da vidimo da naša priča ima mnoštvo lica i da naše iskustvo nije usamljeno, pa da se osetimo bolje. Na našem blogu možete pronaći upravo takve tekstove, u kojima delimo iskustva roditelja i dece, naša lična, ali i korisne informacije, znanje i savete za sve roditelje koji žele da uspostave, grade i neguju odnos sa svojom decom na lepši i lakši način.

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa svim sadržajima, edukacijama i tekstovima koje Vam pripremamo.