Preaload Image
Back

EDUKATIVNI CENTAR POZITIVNA DISCIPLINA

EDUKATIVNI CENTAR POZITIVNA DISCIPLINA

Kroz različite programe i aktivnosti u Edukativnom centru Pozitivna disciplina promovišemo pristup Pozitivne discipline i ostale srodne pristupe u vaspitanju dece sa naglaskom na podsticanje socio-emocionalnog razvoja.

KO SMO MI?

Edukativni centar Pozitivna disciplina okuplja stručnjake – pedagoge i psihologe koji su se specijalizovali u oblasti Pozitivne discipline. Želeći da višedecenijsko iskustvo u radu sa decom prenesemo što većem broju roditelja i kolega, te da razvijemo sistem edukacije u oblasti Pozitivne discipline, osnovali smo naš centar sa sedištem u Novom Sadu.

Osnivači centra su: Dijana Radojković, pedagog i međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CPDPE) i Žana Erdeljan, psiholog, međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CPDPE).

U okviru Edukativnog centra Pozitivna disciplina kreirali smo programe i treninge namenjene roditeljima, ali i vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i svima koji žele da nauče kako da primenjuju Pozitivnu disciplinu u vaspitanju i radu sa decom. Sa velikim zadovoljstvom organizujemo radionice i tematske susrete posvećene različitim aspektima Pozitivne discipline, a veliku pažnju posvetili smo i individualnom konsultativnom radu sa roditeljima.

ZAŠTO POZITIVNA DISCIPLINA?

Pozitivna disciplina kao pristup vaspitanju dece u prvi plan ističući značaj životnih veština koje u osnovi imaju međusobno poštovanje i podsticaj razvoju dece i odraslih. Principi Pozitivne discipline jesu principi na duge staze, oni nam govore kako da prihvatanjem dečje prirode na pravi način uspostavimo kvalitetan odnos sa detetom, odnos lišen spoljašnjih motivatora – nagrada i kazni.

Pozitivna disciplina pomaže odraslima u pronalaženju mere između dve krajnosti – strogoće i popustljivosti. Prepuna je principa i konkretnih tehnika uz pomoć kojih svako od nas u odnosu sa detetom može da postane blag i odlučan u isto vreme.

Pristup Pozitivne discipline zastupa verovanje da je cilj svakog ponašanja postizanje toga da nekome pripadamo i značimo u okviru društvenog okruženja. Dete koje oseća da pripada, da je uvaženo i sposobno adekvatno će se i ponašati. 

O našim programima Pozitivne discipline informišite se ovde.

Detetu je potrebno ohrabrenje kao što je biljci potrebna voda. Drugim rečima, ohrabrenje je neophodno. Deca možda neće umreti bez ohrabrenja, ali će sigurno uvenuti.
Rudolf Dreikurs, austrijski psihijatar

ŠTA NIJE POZITIVNA DISCIPLINA?

  • Pozitivna disciplina nije preterano popustljivo vaspitanje dece.
  • Pozitivna disciplina nije to da detetu dozvolite da radi sve što poželi.
  • Pozitivna diciplina se ne sastoji u tome da nema pravila, ograničenja ili očekivanja.
  • Pozitivna disciplina nisu kratkoročne reakcije ili alternativne metode fizičkom kažnjavanju.

ŠTA JESTE POZITIVNA DISCIPLINA?

  • Pozitivna disciplina jesu dugoročna rešenja koja razvijaju samodisciplinu kod dece.
  • Pozitivna disciplina jeste jasno saopštavanje vaših očekivanja, pravila i ograničenja.
  • Pozitivna disciplina jeste to da sa detetom izgradite odnos koji će biti pun uzajmnog poštovanja.
  • Pozitivna disciplina jeste to da dete podučite veštinama koje će trajati ceo život.
  • Pozitivna disciplina podrazumeva povećanje sposobnosti i samopouzdanja deteta kako bi samostalno moglo rešiti problematične situacije.
  • Pozitivna disciplina podrazumeva da dete naučite pristojnosti, nenasilju, empatiji, samopoštovanju, ljudskim pravima i poštovanju prema drugima.

 

Odakle odraslima tako suluda ideja da će se deca ponašati dobro, ukoliko se pre toga osećaju loše?

Dr. Jane Nelsen

PORUKE i PRIJAVE

TU SAM DA VAM POMOGNEM

Ponekad je dovoljno da pročitamo iskustva drugih roditelja, da vidimo da naša priča ima mnoštvo lica i da naše iskustvo nije usamljeno, pa da se osetimo bolje. Na mom blogu možete pronaći upravo takve tekstove, u kojima delim lična iskustva, priče roditelja i dece, ali i korisne informacije, znanje i savete za sve roditelje koji žele da uspostave, grade i neguju odnos sa svojom decom na lepši i lakši način.

Prijavite se na moju mejling listu i budite u toku sa svim sadržajima, edukacijama i tekstovima koje vam pripremam.

Budite slobodni da mi pošaljete poruku i zakažete razgovor.