Preaload Image
Back

Ohrabrenja - Put Do Konekcije Roditelja i Tinejdžera

Sledeći trening počinje  26. 09. 2024.

DANA
SATI
MINUTA
SEKUNDI

Vaše dete je postalo tinejdžer i sve se promenilo. Ne možete više da uspostavite komunikaciju, ne znate kako da mu priđete, stalno se svađate ili vas jednostavno ignoriše.
Šta se desilo sa onim divnim detetom, šta se desilo sa vama? Pitate se gde ste kao roditelj pogrešili i osećate da treba nešto da promenite. Odakle da počnete i i šta treba da uradite?

Koliko i šta uopšte znamo o tinejdžerima? Verovatno ne deluje tako, ali tinejdžerima je ustvari jako stalo do mišljenja roditelja. Oni čeznu za zadovoljnim pogledom roditelja. Često lažu svoje roditelje, ne u nameri da zaštite sebe od moguće kazne ili kritike, nego da bi sačuvali svoje roditelje nerviranja. straha ili ljutnje. Zar onda naši tinejdžeri ne zaslužuju da se potrudimo i naučimo pravi put do njihovog srca? I da naučimo kako da živimo život pun ljubavi i zadovoljstva?
Ako ovo čitate, već ste napravili prvi korak! Hajde onda da nastavimo i transformišemo odnose sa vašom decom tako da budu prožeti međusobnim poštovanjem i saradnjom, a da svaki član porodice preuzma sopstvenu odgovornost. To je moguće!

Trening “Ohrabrenja – put do konekcije roditelja i tinejdžera” je prilika da naučite kako da uspostavite bolju komunikaciju sa vašom decom – tinejdžerima, produbite konekciju, zadobijete (ili vratite) njihovo poverenje i time otvorite razvoj njihovih kapaciteta za koje niste ni slutili da postoje.

ZAŠTO JE OVAJ TRENING KORISTAN?

 • Kreiran je specijalno za roditelje tinejdžera i dece pretinejdžerskog uzrasta,
 • Predstavlja spoj tri moćne oblasti: Pozitivna disciplina + Mindfulness + Svesno roditeljstvo,
 • Sastoji se od mnoštva iskustvenih vežbi,
 • Naučićete praktične alatke i veštine koje će vam pomoći da transformišete odnose u vašoj porodici,
 • Radićemo na vašim ličnim primerima,
 • Imaćete podršku grupe roditelja koji se suočavaju sa sličnim izazovima baš kao vi,
 • Lično ćete raditi sa pedagogom koji ima više od 30 godina iskustva i sertifikovani je edukator u oblasti Pozitivne discipline – a to sam ja, vaša Dijana Radojković,
 • Program se održava online, te ga možete pratiti sa bilo kog mesta i iz bilo kog kraja sveta,
 • Sve radionice ćemo snimati i imaćete priliku da ih ponovo gledate i slušate.

Pridružite nam se da zajedno transformišemo odnose u vašoj porodici.      

KOLIKO TRAJE OVAJ TRENING?

Trening se realizuje u osam online susreta, jednom sedmično počevši od 26. 09. u terminu od 19 do 21 časova. Dakle, učićemo, družiti se i raditi zajedno punih osam sedmica.

NA TRENINGU ĆETE NAUČITI:

 • Kako da ostanete pribrani kada tinejdžer izaziva vaše strpljenje,
 • Šta da radite kada ocene u školi opadaju brzinom svetlosti,
 • Kako da se postavite u situacijama kada tinejdžer koristi neprihvatljiv rečnik u komunikaciji (naročito sa roditeljima),
 • Kako pomoći tinejdžeru da izgradi samopouzdanje,
 • Kako izaći na kraj sa prekomernom upotrebom telefona i kompjutera,
 • Kako da obnovite konekciju sa vašim detetom,
 • Da niste usamljeni u vašim izazovima.

A OVO SU SADRŽAJI PROGRAMA:

Pet kriterijuma Pozitivne discipline: da li je moguće vaspitavati decu bez nagrada i kazni? Upoznaćemo period adolescencije, da bismo bolje razumeli naše tinejdžere. Vežbom „Ja u njegovim/njenim očima“ saznaćemo kako nas naša deca vide, naročito u situacijama kada smo nezadovoljni ili ljuti na njih. Usvajamo primenu prvih alatki Pozitivne discipline kroz vežbu „Potvrdite osećanja“.

Pričamo o tri funkcije mozga, samoregulaciji, IV i V fazi socijalno-emocionalnog razvoja tinejdžera. Usvajamo sjajnu alatku Pozitivne discipline “Blag i odlučan”. Upoznajemo se i sami sa sobom kroz vežbu „Putovanje u dolinu sećanja“.

Učimo o koracima u samoregulaciji i uzrocima neprihvatljivog ponašanja tinejdžera – Pogrešni ciljevi. Učimo alatke Pozitivne discipline kroz interaktivne vežbe: „Refleksivno slušanje“, „Ja osećam“ i „Emocionalna iskrenost“.

Saznajemo kako su nas naši roditelji „kaznili pohvalama“ i šta je to bezuslovno roditeljstvo. Usvajamo rečenice i veštine ohrabrenja kroz vežbe: “Pohvale vs Ohrabrenja”, “4 vrste Ohrabrenja”, “Uputimo jedni drugima ohrabrenja” i “Neka poruka ljubavi stigne do cilja”.

Uvodi nas u 4 faze učenja novih veština i praktično usvajanje alatki Pozitivne discipline kroz vežbe: “8 principa Pozitivne discipline”, “Konekcija pre korekcije”, “Znatiželjna pitanja” i “Postavljanje granica sa decom“.

Jedan od najvažnijih susreta za praktičnu primenu svega što ćete naučiti. Osvešćujemo koje su to prepreke koje nas sprečavaju da ostvarimo dugoročne ciljeve u vaspitanju. Kako se organizuje i vodi Porodični sastanak, šta treba, a šta ne treba činiti da bi on uspeo. Praktična vežba: „Porodični sastanak“.

Primeri učesnika i korišćenje alatki Pozitivne discipline. Pozivaju se tinejdžeri da učestvuju u vežbi “Termometar”! Deca kao svedoci naših promena. Sastavljamo sve delove u celinu.

Bonus termin namenjen vašim pitanjima, nedoumicama, iskustvima, primerima.

Cilj ovako koncipiranog programa je da učesnici nauče i usvoje ove veštine, da povećaju sposobnost samoregulacije te da steknu navike primene novih veština u svakodnevnom životu, zajedno sa svojom decom, partnerima i drugim članovima porodice.

ŠTA ĆETE JOŠ DOBITI NA TRENINGU?

Pristup svim snimljenim radionicama u trajanju od godinu dana

.

Prateći radni materijal

.

Pristup zatvorenoj grupi u kojoj ćemo komunicirati tokom trajanja treninga

.

Popust na individualne konsultacije tokom trajanja treninga

.

Posebna vrednost programa ogleda se u radu na vašim ličnim primerima i podršci grupe roditelja koji se suočavaju sa sličnim izazovima kao vi.

CENA TRENINGA I POGODNOSTI:

Cena treninga iznosi 40.000 RSD, odnosno 400 EUR.

RANE PRIJAVE

Za sve koji se prijave i uplate prvu ratu do 30. 06. 2024. cena treninga iznosi 30.000 RSD, odnosno 300 EUR (za uplate iz inostranstva). 

Postoji mogućnost plaćanja u ratama (do 5 mesečnih rata).

AKO SE DVOUMITE DA LI JE OVAJ TRENING ZA VAS:

Važno je da znate da veštine roditeljstva ne donosimo sa sobom na svet, one nisu urođene, niti se pojavljuju spontano kao druge životne veštine – hodanje, govor, uzimanje hrane, pijenje, spavanje i slično. Kao što poslovica kaže: „Niko se nije naučen rodio“, tako i ovoj vrsti znanja i umenja treba pristupiti kao i drugim oblicima i sadržajima učenja. Dakle, nikad nije kasno da počnete da učite i usavršavate se.

Ako ste spremni da učite, rastete i razvijate se zajedno sa vašim tinejdžerima, ako ste spremni da priznate da ponekad grešite i da su greške, ustvari, prilike za učenje – ovaj trening JESTE ZA VAS.

Ovaj trening NIJE namenjen roditeljima koji su zadovoljni svojim roditeljstvom i koji za izazove koje imaju sa svojom decom krive svoju decu.

ŠTA KAŽU RODITELJI KOJI SU PROŠLI KROZ OVAJ TRENING?

alimpic

Slavica i Miloš Alimpić

Evo peti dan smo na letovanju u Grckoj u malom gradicu kod Parge,Vrahosu. Uzivamo svi troje zajedno. Ivana se ne odvaja od nas, svaka setnja, svaki obrok, odlazak na plazu cak i u more nam je zajednicki. To daje posebnu lepotu ovom odmoru.

Ovde smo bili pre tri godine u julu 2018 u sasvim drugacijem rasplozenju. Tada nismo znali ni vas ni  za pozitivnu disciplinu. Bezuspesno smo se trudili da uspostavimo komunikaciju koju smo pokidali a da nismo ni znali. Bili smo zateceni i tuzni. Po povratku sa odmora slucajno (kazu da nista nije slucajno)smo saznali za pozitivnu disciplinu. Znala sam da nesto moramo da menjamo, a nismo znali odakle da pocnemo. Iz Beograda bi posle posla odlazila u Novi Sad na predavanja i isto vece bi se vracala… Cesti  telefonski razgovori saveti, podrska u raznim iskusenjima, on line sedmomesecno predavanje, prepiske mailovima sa vama dali su rezultate. Bili su to mali ali za nas ogromni pomaci. Vremenom se nasa Ivana resila starog loseg drustva, pocela sve vise da ostaje kuci, pocela da trazi nase prisustvo…  Sada sam sigurna da smo na pravom putu i da smo se povezali.Priznajem,nije bilo lako. Trebalo je vremena  da shvatimo da moramo mi da se menjamo,da pocnemo to da cinìmo i da to nase dete vidi i oseti. Bili smo obeshrabreni ne mali broj puta ali nam je dosta znacilo saznanje da nismo usamljeni. Bili smo kroz pozitivnu disciplinu okruzeni vama i divnim ljudima koji su prolazili kroz slicne situacije sa svojim tinejdzerima a mislili smo da se samo nama to desava. Dosta smo naucili i jos ucimo i menjamo se.Ja sam pre svega naucila da “cujem” svoje dete sto do tada nesvesno nisam cinila. Moram priznati, koliko smo bili zateceni toliko smo bili i uplaseni,posebno ja. Sada straha nema.Sigurna sam da ce nase dete koje je sasvim drugacije od nas (i to nam je trebalo da shvatimo) izrasti u divnu, ostvarenu devojku.  Na nama je da  jos ucimo kako da je podrzimo i  ohrabrimo, da joj verujemo, da je pratimo i da uzivamo.

Sada je i more i sunce u Vrahosu lepse nego pre tri godine i trebalo je da dodjemo da osetimu tu razliku.

Zahvalni vam saljemo veliki pozdrav i topli zagrljaj.

 

porodica-Knežević-3

Marija i Goran Knežević

U životu postoje trenuci koji ga menjaju zauvek jer imaju snažan uticaj na to kako će naša budućnost da izgleda. Jedan od takvih trenutaka za mene bio je onaj kada sam upoznala Dijanu Radojković.Prvi susret sa njom otvorio mi vrata ka jednom novom svetu, punom ljubavi, empatije, samospoznaje i rada na sebi. Druženja sa Dijanom pomogla su mi da bolje razumem svoju decu, povežem se sa njima, izvinim se kad pogrešim i naučim iz svojih grešaka. Moj suprug mi se ubrzo pridružio na ovom putu, pa je i naš brak postao čvršći i bolji. Promenio se i način na koji doživljavam druge ljude i komuniciram sa njima. Mnoga znanja i alate koje sam dobila na Dijaninim edukacijama primenjujem i u svom poslu (lekar sam po struci), rezultati su neverovatni!
Učim i dalje: da postavljam granice, praštam, slušam, budem strpljiva, uvek postoji nešto što se može unaprediti.
Rekla bih da je prihvatanje principa pozitivne discipline dovelo do toga da postanem bolja osoba- i prema drugima i prema sebi.
Hvala ti Dijana, za sve ono što nam pružaš, neprocenjivo je. Menjaš ovaj svet nabolje.

bojana Marjanovic

Bojana Marjanović

Nakon programa se osećam odlično, uz mnogo manje nervoze, sve je u mojim rukama i baš kao što ste rekli – ja sam heroina, pobednik ☺

Primetila sam da smo prisnije, da nema više ćutanja i durenja. A Maja je zadovoljno, pričljivija je i interesantno joj je što vidi da se trudim, pa je počela i ona, kopira me :-).  Maja je jako srećna što idem na radionicu, zanimljiva joj je igra sa šljokicama, sviđa joj se što sam interesantnija i nisam više ona dosadna, zvocava mama ili se bar trudim da to budem u manjoj meri.

Ono što mi je trenutno stanje je da vlada harmonije kod Marjanovića, da li sam ja toliko promenila raspoloženje ili šta je, ali tenzije nema.

Juče smo Maja i ja nešto pričale i na kraju kaže ona meni, mama pa mi isto razmišljamo. Ovo se nije desilo nikad, više ne znam ni šta je bila tema razgovora nešto oko škole, društva, oblačenja..obično smo se razmimoilazile i nisam očekivala takvu njenu reakciju. Toliko sam bila srećna posle te rečenice.

porodica-Milovančev

Aleksandra i Milan Milovančev

Samo sam htela da vam se zahvalim što postojite . Jedna moja prijateljica mi je pre neki dan, dok je gledala kako razgovaram sa mojim i njenim sinom rekla:
„Vredi svaki dinar to što si naučila“ .
Prvi put kad ste došli kod nas, temperamentni Aleksandar je imao možda nepune 2 godine.
I tada smo naučili osnovne alatke distrakcija i supstitucija, koje su nas spasile puno puta.
Od tada je prošlo jako puno, a često sam se pitala, pogotovo u teškim situacijama, da li će ovo moje ulaganje uspeti?
Danas sam ponosna na svog petogodišnjeg dečaka i na način kojim rešavamo probleme/situacije. Pre neki dan je on smirivao mene kad sam se posvadjala sa svojom mamom.
“Mama, vidim da si uzbudjena. Nije lepo da se svadjaš sa bakom. To je naša baka. Diši duboko. To će ti pomoći.”

porodica Matijević

Biljana Matijević

Vi ste nam sad takoreći porodični prijatelj. Ne mogu Vam opistati koliko sam posle Vaše radionice mirnija. Sin (16 god) koji je bio prilično ćutljiv počeo je otvorenije da priča (Konekcija pre korekcije). Kroz priču saznajemo da je najbitinije društvo (škola je trenutno na nekom 4-5 mestu) Mi smo shvatili, a i on polako shvata da su ocene samo njegove. Pa zašto sam se ja u osnovnoj školi nervirala na svaku njegovu lošiju ocenu, kad sad i ne mogu da se setim koje su to ocene bile a često smo ga zbog njih grdili. Koliko samo grešaka tada pravili. Mlađa ćerka počinje da ulazi u tinejdž period i svakakve zahteve ima. Ranije bih joj rekla “Šta ti pada na pamet” a sad ipak malo dublje ulazim u priču o svakom zahtevu i na kraju se dogovorimo a ona je zadovoljna. Sa starijom ćerkom je još uvek ponekad burno ali se uvek setim sebe kako sam u tom periodu smatrala sebe odraslom. U principu manje je mojih burnih reakcija a onda i ona ne reaguje burno.

Vreme je brzo prošlo i svašta smo mogli da čujemo i od Vas i od drugih roditelja.

Moram priznati da mi je sad malo lakše jer mi se ugao gledanja na decu promenio. Nisam toliko više ljuta za njihove ocene. Nekad me uhvati da brinem, gledajući previše u budućnost ali onda shvatim da ni mi u njihovim godinama nismo mnogo gledali u budućnost.

Ona super fora, da su njihove sobe njihove prostorije i da tamo mi roditelji  ne ulazimo, je odlična. Pristaju da zajedničke prostorije održavaju urednim a za uzvrat da im ne komentarišemo njihove sobe.

U jednom trenutku je starija sestra koja deli sobu sa mlađom rekla mlađoj: „Stvarno je vreme da sredimo sobu!“ ja sam se oduševila.

Maja Pokrić

Maja Pokrić

“Dijana nam je pomogla da shvatimo da smo mi ti koji treba da se menjamo, da smo stvorili jedinstvena, savršena bića koja su na svom putu, koji ne mora biti isti kao naš. Najvažnije što sam naučila da ne živim više u strahu i brizi za njih, nego živim tu sa njima u ovom trenutku, jer niko ne zna šta će nam budućnost doneti, a ljubav je najlakše podeliti, a onda se umnožava beskonačno. VELIKO HVALA OD SRCA. “

Agnes Girić Cvetković

Agneš Girić Cvetković

“Dijanine programe pohađamo porodično od najranijeg uzrasta našeg sina koji sada ima 11 godina. Neobično je to što smo vrlo brzo naučili da kao šahisti mislimo o našim roditeljskim potezima malo unapred. To nam je omogućilo da spremniji dočekamo neke izazovne situacije određenih razvojnih faza našeg deteta. Najveća nagrada za uložen trud, Dijanin kao edukatora i naš – kao roditelja-polaznika, je skorašnja rečenica našeg sina : “Ja sam SREĆNO DETE. Imam baš srećno detinjstvo. Jako volim što ste baš vi moji roditelji.”

AUTORKA I REALIZATORKA PROGRAMA: DIJANA RADOJKOVIĆ

Dijana portret2

Ja sam Dijana Radojković  – pedagog i edukator u oblasti Pozitivne discipline. Majka dvoje dece, nekadašnjih tinejdžera, zbog kojih sam i počela da istražujem i učim nove načine komunikacije i Pozitivnu disciplinu. Sve čemu vas učim prošla sam lično u svojoj porodici i sada sa velikim zadovoljstvom vama pružam podršku i prenosim svoje znanje i iskustvo. 

Dijana Radojkovic Signature 1

PORUKE i PRIJAVE

TU SAM DA VAM POMOGNEM

Ponekad je dovoljno da pročitamo iskustva drugih roditelja, da vidimo da naša priča ima mnoštvo lica i da naše iskustvo nije usamljeno, pa da se osetimo bolje. Na mom blogu možete pronaći upravo takve tekstove, u kojima delim lična iskustva, priče roditelja i dece, ali i korisne informacije, znanje i savete za sve roditelje koji žele da uspostave, grade i neguju odnos sa svojom decom na lepši i lakši način.

Prijavite se na moju mejling listu i budite u toku sa svim sadržajima, edukacijama i tekstovima koje vam pripremam.

Budite slobodni da mi pošaljete poruku i zakažete razgovor.