Preaload Image
Back

JA SAM DIJANA RADOJKOVIĆ

JA SAM DIJANA RADOJKOVIĆ

Pedagog i međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CPDPE).

Dijana O meni
Majka dva divna bića, koja su danas svoji i odrasli ljudi. Nakon svih, često burnih, faza koje smo zajedno prošli, uživamo u skladnim odnosima i može se reći da smo suprug i ja postigli ono o čemu smo sanjali kada smo našu decu doneli na svet – oni su sada zreli i samostalni, a mi ih podržavamo i hrabrimo da budu autentični i žive u skladu sa sopstvenim vrednostima.

Odgovornost roditelja je velika, očekivanja takođe, a kada se nađemo pred mnoštvom pitanja i izazova pitamo se koji je pravi izlaz? Kako da se postavimo kada stvari ne idu onako kako smo planirali? Onda kada nas naša deca “izbace iz koloseka”? Ova pitanja sam i sama sebi postavljala skoro svaki dan. Deca su rasla, a ja sam se osećala kao da svakog jutra počinjem ispočetka. Stalno sam očekivala da će pravi odgovor da se pojavi. Koncept koji sam učila na studijama – kazne i nagrade nije mi bio prihvatljiv.

Pozitivna disciplina je bila otkriće mog života. Učenje ovog humanog pristupa koji čuva dostojanstvo svake osobe, bez obzira da li je to dete ili odrasli, omogućio mi je da bolje razumem međuljudske odnose,  prirodu deteta i čoveka, i da primenim alatke koje Pozitivna disciplina nudi. Iako su moja deca tada bila usred tinejdžerske oluje, zahvaljujući Pozitivnoj disciplini, uspela sam da sačuvam njihovo poverenje, bliske odnose sa njima, i da moja poruka bezuslovne ljubavi stiže do njih. 2013. godine završila sam edukaciju iz Pozitivne discipline Teaching Parenting the Positive Discipline Way i postala međunarodno sertifikovani edukator za roditelje od strane Međunarodne asocijacije za Pozitivnu disciplinu (Positive Discipline Association). Pozitivna disciplina – kao i drugi pravci u psihologiji i pedagogiji zasnovani na humanim odnosima – u skladu su sa savremenim naučnim saznanjima o čoveku, sada su osnova i sadržaj mog rada sa roditeljima, profesionalcima  i decom. Naučila sam mnogo o ljudima i o sebi. Shvatila sam koji su moji lični izazovi i naučila da ih prihvatim i prevaziđem. Tome učim i druge ljude koji pokažu spremnost da uče i menjaju se.
2015. godina sam završila edukaciju Mindfulness u radu sa decom Vesne Laković van Kempen. Ova znanja i veštine mi pomažu u ličnom razvoju, roditeljstvu i radu sa roditeljima i decom, i deo su sadržaja edukacija i radionica koje realizujem.

U julu 2019. godine sam završila kurs Mindfulness Certification i stekla uslove da primenjujem znanja i veštine mindfulnessa u svom radu sa roditeljima i decom (Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT).

U decembru 2020. godine sam pohađala i završila kurs Terapija usmerena na saosećajnost (CFT) pri Centru za kognitivno bihejvioralnu terapiju kod dr. Igora Krnetića. Znanja iz ove oblasti koristim u individualnom radu sa roditeljima i tinejdžerima. U radu sa roditeljima, vaspitačima i decom posebno mi pomaže ljubav prema njima, spremnost na bezuslovno prihvatanje i empatiju, i da, radeći sa njima, podržim njihov razvoj i napredovanje. A sve što učim druge, učim i sebe. Moj život je poprimio druge dimenzije i dobio dublji smisao. Na tome sam veoma zahvalna.

Posebno me interesuje adolescentni period razvoja te sam završila edukaciju  Solving The Mystery of Parenting Teens i  od 2014. godine u ovoj oblasti radim individualno i grupno sa tinejdžerima i njihovim roditeljima. Osim toga sam u februaru 2022. takođe završila seminar Samopovređivanje adolescenata – smernice za procenu i psihoterapijski rad Jasminke Marković i Jelene Srdanović Maraš. Smatram da je roditeljima tinejdžera posebno teško, jer se, sa jedne strane,  nalaze između dva različita perioda života svoje dece (i svog), a sa druge, jer postoje kontraverzna shvatanja o adolescenciji koja dodatno uznemiravaju i zbunjuju roditelje. Isto je i sa tinejdžerima. Vrlo često, oni ne nalaze razumevanje ni kod svojih roditelja, ni u školi. I jednima i drugima je svaka pomoć i podrška dragocena, a pošto sam i sama donedavno bila učesnik ove drame, raduje me kada uspevam da pomognem i kada mi stignu pozitivne povratne informacije.

Sa Žanom Erdeljan 2017.godine sam osnovala Edukativni centar POZITIVNA DISCIPLINA  u Novom Sadu, u ul. Marka Miljanova 22, gde zajedno realizujemo radionice za roditelje dece uzrasta do 10  godina, a samostalno realizujem radionice za roditelje tinejdžera i radim individualno sa roditeljima i tinejdžerima kroz individualno savetovanje, edukaciju, treninge i kurseve, kako u Centru, tako i online.

PORUKE i PRIJAVE

TU SAM DA VAM POMOGNEM

Ponekad je dovoljno da pročitamo iskustva drugih roditelja, da vidimo da naša priča ima mnoštvo lica i da naše iskustvo nije usamljeno, pa da se osetimo bolje. Na našem blogu možete pronaći upravo takve tekstove, u kojima delimo iskustva roditelja i dece, naša lična, ali i korisne informacije, znanje i savete za sve roditelje koji žele da uspostave, grade i neguju odnos sa svojom decom na lepši i lakši način.

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa svim sadržajima, edukacijama i tekstovima koje Vam pripremamo.