Preaload Image
Back
Dijana krakenimages liT5AlTmC8I unsplash

Ko je, u stvari, Deda Mraz i šta nam on donosi? Poklone ili dileme?

Fotografija: krakenimages on Unsplash

 

Novogodišnjim praznicima najviše se raduju mališani. Posebne ceremonije i rituali propraćeni poklonima razveseliće svako dete. Ipak, mališani najviše nade polažu u Deda Mraza.

Tokom cele godine oni se raduju i željno iščekuju ovog simpatičnog deku koji im donosi baš ono što su tokom godine najviše želeli. I dok deca sa nestrpljenjem očekuju dan kada će ih posetiti Deda Mraz, roditelji se pitaju – ko je ovaj deka i kako je on uopšte nastao? Verovanje u Deda Mraza nosi sa sobom suštinski problem: da bi dete dobilo poklon od njega, mora da “bude dobar” cele godine.

A šta je to uopšte “biti dobar”? Da li to znači da “pojede sve iz tanjira”, da “pere zube pred spavanje”, da odlazi u krevet na vreme, da ne dira mlađeg brata ili sestru, ili … dodajte sami. Brojni su uslovi za poklone od ovog plemenitog čike. Koji, da čudo bude veće, sve vidi i sve zna. Zna ko je zaslužio poklone, a ko ne. I, na kraju cele dileme da li su deca zaslužila poklone ili ne, ostaje najvažnija: kako se ponaša “loše” dete? Pita li se neko “zašto” se dete tako ponaša?

Kritike na račun ponašanja dece, koje jeste ponekad nesimpatično, gube smisao kada se ima u vidu da je ono često rezultat neprikladnih zahteva roditelja, nezadovoljenih potreba, nedovoljnog bavljenja decom na pravi način, nedovoljne povezanosti dece sa roditeljima, pa i nezadovoljenih fizioloških potreba. Odakle nam onda pravo da “nagrađujemo “ dobru decu poklonima od Deda Mraza? Postoje li “loša” deca?

Za divno čudo, svako, svako, ama baš svako pojedino dete na kraju dobije poklone. I to, često, brojne i neumerene. Kakva zbrka tada nastaje u radoznalim dečijim glavicama? I šta im, zapravo poručujemo i čemu ih učimo? Možete pretpostaviti.

Zato, predlažemo da zastanemo i još jednom razmislimo: kako da predstavimo Deda Mraza našoj deci, a da je cela priča u duhu humane, pozitivne filozofije koja ne podcenjuje i ne ponižava, ne vara decu. Možda da kažemo našoj deci tih prazničnih dana, kada budemo imali više vremena za dokono ćaskanje i mudrovanje, da Deda Mraz dolazi svakom detetu da bi ga obradovao, razveselio. Da BUDE srećno i bezbrižno, da se raduje malim, a važnim stvarima. Da nauči da bude iskreno i da se ne stidi svojih grešaka, jer su one tu da bi ga naučile nečemu, a ne da bi ih neko okrivljavao i posramljivao. Da iščekivanje dobrog deke ima bar toliko draži kao i sam njegov dolazak.

Da razbuktana mašta o tome odakle on dolazi i kako pronalazi svu tu divnu decu i kako zna šta ona žele, doda još malo iskričave čarolije u novogodišnjim danima. Da poveže još jačim vezama decu sa svojim roditeljima i da vrati roditeljima draž pomalo izgubljenog jednostavnog porodičnog života.